Menu

Nog hoop voor afhaaltentje

29 maart 2013 - Nieuws

meimei4

bron: Alkmaars weekblad (facebook)

ALKMAAR – De gemeenteraad heeft onlangs met overgrote meerderheid de motie Mei Mie aangenomen. 32 raadsleden stemden voor, behalve de vier raadsleden van D66. Doel van de motie is het geliefde Chinese afhaaltentje voor het centraal station van de ondergang te redden, nu er vlak voor het aflopen van hun contract met de NS op 1 april nog steeds geen geschikte alternatieve locatie is gevonden.

In 1996 kocht vader Tak Sang Lam (62) de keet op van een failliete haringboer en vestigde er het succesvolle afhaaltentje Mei Mie samen met zijn vrouw Yum Lan Lam-Wong (53) Het Chinese stel kreeg twee kinderen: dochter Poey (23) en zoon Ken (21). 'We zijn opgegroeid in Mei Mie en zaten hier altijd ons huiswerk te maken', vertelt Poey. De Chinese kaaskoppen studeren allebei Bedrijfskunde aan de Vrije universiteit. 'Het ondernemerschap zit in onze genen', aldus Ken. 'Dat hebben we van onze vader geërfd', zegt Poey trots. Poey en Ken werken volop mee in de zaak en ondertussen studeren ze ook nog eens keihard. Mei Mie is uitgegroeid tot een heus familiebedrijf. Door de centrale ligging is er veel aanloop. Poey: 'en dat willen we graag zo houden!' De familie Lam moest uit de krant vernemen dat ze voor de verbouwing moesten wijken. 'Er is nooit eerder officieel aan ons bekend gemaakt dat we weg moesten', verteld moeder Lam. Dat bericht ontving de familie in de loop van 2011 , maar toen was er grote onzekerheid. In 2012 kregen ze officieel te horen dat hun contract in 2013 niet zou worden verlengd in verband met de herinrichting van het stationsgebied. Maar in de bouwtekeningen is geen rekening gehouden met de terugkeer van Mei Mie.

Speelballetje
Door de in hun ogen gebrekkige en late communicatie is Mie Mie in de problemen geraakt. 'Daar zijn zowel de gemeente als NS schuldig aan' aldus Poey. 'Na 1 april zijn we gewoon werkloos. Wie gaat er dan voor ons zorgen?', vraagt Ken zich bezorgd af. En of deze ellende nog niet genoeg is, moet de familie Lam de keet zelf laten slopen en nog eens voor de kosten opdraaien. De familie Lam voelt zich in de steek gelaten en speelballetje tussen de NS en de gemeente. Poey: 'De hardwerkende burger is weer eens de dupe van een prestigeproject.' De gemeente laat in een reactie weten dat er op stuurgroepniveau overleg is geweest met de directie van de NS. In april zullen zij bekijken hoe om te gaan met eventueel alternatieve huisvesting van Mei Mie. 'Vooruitlopend op de uitkomst van dat overleg zal NS niet direct actief gaan handhaven na het aflopen van de grondverhuurtermijn aan Mei Mie eind maart', aldus de gemeente. Er is dus hoop voor de Chinees.